PR-strategi på sociala medier

Samtidigt som det är lätt att påstå att sociala medier lever sitt egna liv så vill jag också poängtera att det ofta är en stark medieprofil eller skicklig PR-strateg bakom en stor kampanj på sociala medier. 

Ett exempel på en PR-kampanj som får allt mer uppmärksamhet, och som sprider sig på sociala medier och hela vägen in till TV-soffan, är den sociala medier-kampanj som John Mellkvist, Head of Future and Strategy på Mindmakers PR, startade och driver via LinkedIn! 

Notera att Mellkvist argumenterar för varför det är viktigt att vi börjar prata om ålder (vilket jag, för övrigt, tycker är ett väldigt viktigt ämne) och ålderism, men också att han avslutar varje mening med att uppmana ANDRA till att vi alla andra också bör och ska diskutera samma ämne – både privat, i arbetslivet och, inte minst – på sociala medier. Mellkvist aktualiserar ämnet ”ålderism” (ett begrepp för att sätta ord på ett fenomen – något som också ofta är en PR-strategi), men uppmuntrar även andra till att prata om samma ämne, för att få stor spridning på ämnet. Alltså är det ofta en PR-strateg som arbetar med att sätta dagordningen hos både privatpersoner och stora mediehus. 

På ett liknande vis gjorde jag ett försök att skapa en sociala medier-kampanj för Daniel Redgert, PR-chef för Perfect Day Media, i samband med publiceringen av hans nya bok Vem fan är han??.  

Daniel Redgert är känd som PR-geniet som gjorde sig känd genom att bland annat ta bilder på sig själv med olika kändisar och sedan dela bilderna på sina sociala medier. När jag insåg att bokens omslag bestod av en bild på Redgert så tänkte jag att det var som upplagt för att ta en bild på sig själv och boken, för att sedan dela bilden på sociala medier. Det skulle inte alls förvåna mig om detta var tanken från början, med valet av omslagsbild. Alltså hakade jag på ”idén”, delade en bild föreställande mig med boken, varpå Redgert i sin tur sedan delade min bild på sin egna instagram. När andra nu har sett att en läsares bild blivit delad av själva PR-geniet självt så lär förhoppningsvis andra haka på och göra likadant, i hopp om att få sina egna fanbilder delade. Läsaren kan leva på hoppet om uppmärksamhet genom att dela en bild, den som får sin bild delad av Daniel Redgert får utrymme och uppmärksamhet via Redgerts sociala medier, samtidigt som Redgert därmed får gratis reklam-rekommendationer av sina följare till ännu fler följare och läsare, via hans följares egna kanaler. Win-win! På så vis är en sociala medier-strategi/kampanj skapad. 

Nu ska det bli spännande att se vilka fler som hakar på trenden! Du har väl beställt boken? Är du den nästa personen som får sin bild delad på Daniel Redgerts sociala medier? #vemfanärhan #nuvetjag ?

Vill du ta del av fler reflektioner om medier och kommunikation? Läs gärna mer på fliken Mediekritan, här på majahurtigh.se ???