Tror du på någonting? 

Kan vi prata om det här med religion? Av någon anledning så har jag både vänner som är djupt kristet religiösa, vänner som ser ”övernaturliga saker”, personer som ”tror på någonting” och vänner som ”tror på vetenskapen”. Kanske är det så för de flesta, även fast vi inte alltid är medvetna om det? Eller är dina vänner väldigt lika dig i sina religiösa övertygelser? 

Jag tänker att det säkert finns ”övernaturliga” saker, händelser och förekomster, men att alla kanske inte ser eller tolkar samma upplevelser på samma sätt. Bara att vi finns är ju så mycket hokuspokus att jag inte riktigt förstår att andra bara tror på vad de ser. Självklart måste det finnas sådant vi inte kan se, förstå eller förklara! Än så länge så har ju ingen ens kunnat reda ut hur och varför vi överhuvudtaget existerar. 

En vän till mig trodde allt var bra med mig i en period när jag hade det svårt, och då kom jag till henne i en dröm hon hade, där jag rödgråten sa att: ”Det är inte bra”. Hon förstod inte drömmen då, men när sanningen om min livssituation kom fram så såg hon kopplingen till den starka drömmen hon haft om mig, under samma period. Något som hon tolkar som ett slags övernaturligt tecken, alltså. 

Jag är en väldigt öppen person, som har lätt för att ta till mig andra personers perspektiv. När jag gick igenom en svår period i mitt liv sa en nära vän till mig: ”Maja, gå inte med i en sekt eller så nu! Du är nog alldeles för lätt att övertyga till sånt”, vilket på sätt och vis säkert stämmer. Ofta har jag många argument för och emot det mesta. Om någon bara kommer med tillräckligt bra argument så tar jag till mig av dem. Jag kan säkert verka hård i diskussioner med andra, men i själva verket kanske jag bara testar vad andra har för argument, och håller kanske egentligen med motparten, fastän det låter som om jag är emot personens åsikter. Lika ofta tror nog många att jag håller med dem i deras argumentation, fastän jag kanske är helt emot. Men min verkliga åsikt får de flesta nog veta förr eller senare, hehe. 

För inte så länge sedan mötte jag en person på stan som försökte övertyga mig att gå med i en väldigt radikal religion, men det blev en diskussion där jag sa till honom att: ”Sveriges befolkning är ju minst religiösa i hela världen och vi ifrågasätter att Gud finns, i hög grad, men om nästan hela världen tror på Gud – vad är det då egentligen som talar för att vi har rätt och att alla andra har fel?”. Han höll förvånat med mig och sedan gick jag vidare. Det argumentet fick han utav mig! 

Jag tror att religion – och själavård – säkert skapar en stark gemenskap i samhället. Något som vi kanske inte riktigt har i vårt svenska samhälle idag, men som jag tror att vi alla egentligen skulle behöva mer av. 

Vad tror du på? Vill du tro på eller se saker annorlunda från hur du ser dem idag?