Stopp! Min kropp!

Triggervarning: Våldtäkt av barn 

I Metro kan vi läsa om grannen som våldtog sina vänners 9-åriga barn. Elaine Eksvärd kommenterar: 

”Vi har klagat på Turkiets lagar, men deras minimistraff för våldtäkt på barn är åtta år. De är ett minimistraff. Sverige har ett maxstraff på sex år.” 


Att vårt land accepterar den här typen av lagstadga är ju i grunden helt vansinnigt. Elaine Eksvärd är en av de modigaste personerna jag vet och hon är en av få personer som vågar lyfta det tabubelagda ämnet ”sexuellt ofredande på barn”. En av få som offentligt står upp för barnen. Dels är hon aktuell med boken ”Medan han lever” men hon är även politiskt aktiv och i kontakt med diverse partier för att verkligen skapa förändring. 

Sedan jag blev feminist och därefter förälder så har det gått upp för mig hur viktigt det är att lära barn att det är okej att säga ”nej”. Även till mamma och pappa. Som förälder kan man ju vilja kramas och kittlas i oändlighet ibland, men det betyder ju inte att barnet alltid vill få massa kramar och pussar. Så när barnet säger ”nej” så ska man som förälder såklart sluta och respektera barnets integritet. För vad lär sig barnet annars? Jo, att deras åsikt inte spelar någon roll och att andra människor har rätt till deras kroppar. Och att de själva har rätt till andras kroppar närhelst dom vill kramas/pussas. Om barnen lär sig att tänka så, vad händer då sen när dom blir vuxna och sexuellt aktiva? Jag tror ni har svaret själva i huvudet nu. I värsta fall kan barnens erfarenheter om att inte respektera ord som ”nej” till sexuellt övergrepp och våldtäkt. Fruktansvärt resultat av föga genomtänkta val man kan göra som förälder! 

Så därför ser jag det som en superviktig uppgift – i egenskap av förälder – att lära min son vikten av ordet ”nej”. Folk ska respektera när han säger nej och han ska respektera när andra säger nej. Punkt slut. 

Spana in den här fantastiska videon som klassen Fjärilen 3B gjort under ledning av läraren Linda Berggren. Jag är så imponerad! Och faktiskt rörd.