Mitt 2016

Frågorna som följer nedan har jag besvarat år 2014 och 2015, så jag tänker att jag fortsätter med det även för år 2016! Som en rolig kuriosa har jag lagt in mina svar även från år 2015. Mycket hinner hända på ett år! 


Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? 

Svar 2015: Jag var mamma! Jag flyttade utomlands! Jag separerade! Jag flyttade tillbaka till min hemstad Göteborg! Jag fick följa mitt barns första år! Är jag helt slut? Oh, ja. Kaosår delux. 

Svar 2016: Jag och sonen flyttade till ett eget hem. Jag har aldrig tidigare bott själv med ett litet barn! 

Genomdrev du någon stor förändring?

Svar 2015: Separerade, som sagt, och jag och min son flyttade till Göteborg. 

Svar 2016: Vi flyttade, jag fortsatte med mina studier i Medie- och Kommunikationsvetenskap och sonen började på förskola! Vidare så har vi försökt få hemmet i ordning också, vilket sannerligen har varit ett eget projekt i sig. Räknas att julpynta som en stor förändring? 

Blev någon av dina vänner föräldrar i år? 

Svar 2015: Nej, fortfarande all fokus på min bebbe. 

Svar 2016: Ja! Min fina barndomsvän Ida blev mamma! OCH en fantastisk julklapp år 2016 var att höra att ännu en barndomsvän – som dessutom bor granne med mig – ska få barn i sommar. Hurra! 


Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas? 

Svar 2015: Den 14 februari – på alla hjärtans dag – sa bebis för första gången ett tydligt ”hej” till mig och sin pappa och vi lyckades till och med fånga det på film. Tårarna sprutade. Kommer också alltid minnas dagen då hjärtat gick sina tre första, stapplande, egna att utan hjälphänder. Åh, min lilla skatt, nu är du så stor och springer omkring! 

Svar 2016: Es första dag på förskolan och min första dag på Medie- och Kommunikationsvetarprogrammet i Göteborg! 

Vilka länder besökte du? 

Svar 2015: Storbritannien! Bodde i London en kort period.  

Svar 2016: Inga! Jag tror senare året jag inte reste utomlands kanske var för 20 år sedan? Märkligt. Har faktiskt inte känt någon reselust alls, förutom en längtan att se min andra hemstad Stockholm igen i några dagar. Det är – galet nog – 2 år sedan jag var där senast. 

Bästa fixar-projekt? 

Svar 2015: Ojojoj… Sålde lägenheten i Stockholm och flyttade alla mina ägodelar till Göteborg. Tack och lov tog mina föräldrar över det projektet. Piuuuhhh! 

Svar 2016: Det känns som om jag återupprepar mig som en papegoja nu, men lägenhetsfixet då, kanske? Det roligaste hittills har nog varit att julpynta ändå. Det har tagit lång tid att komma till själva inredandet av lägenheten! Hittills har det ju mest varit dom stora förändringarna i fokus. 


Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Svar 2015: Att få följa min sons uppväxt och framsteg. På ett år har han lärt sig sitta, krypa, stå, gå, äta och prata.  

Svar 2016: Självklart har det varit roligt att följa Es andra år i livet också! Och uppslutningen till och det gemensamma ordnandet till Es dag gjorde mig riktigt glad! Som förälder värmer det verkligen hjärtat att få se sitt barn vara och få känna sig älskat. 

Saknar du något från år 2016 som du vill ha år 2017

Svar 2015: Lugn och ro! 

Svar 2016: Lugn och ro vore skönt nästa år också! Vi får se vilket år drömmen slår in, haha! 

Vad önskar du att du gjort mer? 

Svar 2015: Kanske lite mer egentid framöver faktiskt vore gott för den här mamman, år 2016. 

Svar 2016: Efter att inte själv ha sjungit så nämnvärt mycket dom senaste 2 åren så har faktiskt längtan efter att sjunga smugit sig på mig under den senaste tiden. Det är kanske dags att söka sig till musiken igen, så smått, år 2017? 

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Svar 2015: Jag ångrar inget. 

Svar 2016: Jag önskar att jag var lika disciplinerad till att inte titta på mobilen privat som jag är när jag studerar. Ska försöka lägga undan telefonen mer på min fritid, år 2017. 

Favoritprogram på TV? 

Svar 2015: Downtown abbey, Vänner och Solsidan. 

Svar 2016: Fröken Friman, förstås! Julkalendern i år måste ju ha varit den bästa nånsin, också. 

Bästa boken du läste i år? 

Svar 2015: Möjliga familjen.

Svar 2016: Har jag läst annat än studielitteratur i år? Studielitteraturen har dock varit fantastiskt intressant! Ärligt talat älskar jag utbildningen jag läser nu. Har verkligen hamnat rätt! 


Största musikaliska upptäckten? 

Svar 2015: Jag har gått och blivit barnkörledare! Över 100 barn fick jag den stora äran att leda i ett musikalprojekt nu i höst – och nu i vår ska jag få vara med och leda en nystartad barnkör! Ska bli så spännande! 

Svar 2016: Att jag längtar litegranna efter sången igen? Hoppas E ska vilja sjunga lite med mig år 2017 också… Tyvärr hann jag inte med barnkören under andra halvan av 2016, och det saknade jag verkligen. 

Vad var din största framgång på jobbet 2016? 

Svar 2015: Dels så har jag ju blivit mamma, och är fortfarande det på heltid, så vad har jag lärt mig mest av det? Jag skulle säga att jag lärt mig att vara mera tålmodig. Dels tvingade graviditeten mig att visa tålamod för mig själv, och när bebis sen kom så fick jag använda den erfarenheten till att vara tålmodig inför min stackars hjälplösa son som kunde vråla i timmar. Fortfarande när han har gnälliga eller rentav skrikiga stunder så får jag ta några extra djupa andetag och tänka orden – och gärna säga högt – ”Jag hör/ser att du är ledsen/arg/frustrerad” och ”Det är är inte lätt att vara liten” för att verkligen hjälpa mig själv och sonen sätta ord på vad som känns svårt för att enklare ta sig igenom upplevelsen och därmed gärna också finna en lösning. Vissa dagar är tuffare än andra – men det går bra! 

Svar 2016: Jag ÄLSKAR vad jag studerar nu! Har inte känts tråkigt en enda sekund, förutom all tiden jag var tvungen att vara sjuk och sen försöka komma ikapp, dock. Ärligt talat tycker jag verkligen dom här studierna är otroligt roliga. Jag hoppas glädjen håller i sig även dom kommande terminerna! 

Största framgång på det privata planet?

Svar 2015: Jag vågade se att min livssituation inte fick mig att må bra och ändrade därmed på det. 

Svar 2016: Jag är stolt över otroligt mycket som jag genomfört i år! Jag har flyttat, studerar, tar hand om E, hämtar och lämnar E på förskolan varje dag, roddar alla måltider och städning, knyter värdefulla kontakter, har fått många nya fina vänner… Jag är verkligen tacksam över allt jag fått i mitt liv totalt sett under 2016 och jag hoppas att jag har gett minst lika mycket tillbaka. 

Något annat jag faktiskt är väldigt stolt över är att jag har hållt mig väldigt saklig i kontakten med Es pappa sedan separationen. Faktum är att han har varit hotfull mot mig och E vid ett flertal tillfällen sedan separationen. Senaste hotet löd att han skulle sluta skicka underhåll till oss (en blygsam summa, i relation till vad han påstår sig tjäna) efter att jag inte hade svarat på ett mail från honom på 1,5 dygn. Det är inte ett sunt resonemang och beteende. I kontakt med oss hintar han också ofta om att han läser den här bloggen – utan att ge till känna och prata öppet om att han läser den – vilket jag inte kan förstå. Min blogg handlar om mig och inte om E (ett aktivt val jag gjort). Det är väldigt små fragment om E som hamnar här. För mig är det obegripligt varför Es pappa kan tro att han kan lära känna E på något vis via bloggen. Framför allt lär E inte alls känna sin pappa om han bara sitter bakom en skärm och spionerar på honom – utan att ge sig till känna. Allt som händer i mitt liv hamnar förstås inte heller på bloggen. Det är väldigt mycket jag lämnar utanför och en blogg är inte en tillförlitlig källa att utgå från för att få veta vad som verkligen händer i någons liv. Hur som helst så trots hur ologisk och otrevlig Es pappa än har varit mot mig så har jag hållt mig väldigt saklig till ämnet i vår kontakt och jag stöttar honom när han vill ha verklig kontakt med E, i relation till vad jag tror är bäst för E. E har ju en pappa och det försöker jag inte på något vis dölja för E.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 

Svar 2015: Både ledsnare och gladare. 2016 vill jag kunna stanna upp oftare och känna ren lycka. 

Svar 2016: Gladare! Det är verkligen skönt att kunna skriva det. 

Något du önskade dig och fick? 

Svar 2015: En förändrad livssituation. En annan framtid. 

Svar 2016: Ny lägenhet och nytt hem till mig och E! 

Något du INTE önskade dig och fick? 

Svar 2015: Givetvis har jag aldrig drömt om att bli ensamstående mamma, men utifrån att min son – som jag älskar över allt – kom till mig så är jag otroligt tacksam över att få den stora äran att bära huvudansvaret för hans liv och fostran. Min son, jag lovar dig att jag kommer göra mitt allra bästa för att du ska växa upp som och bli en trygg, snäll och glad individ. 

Svar 2016: En sådan fantastisk uppbackning från familj och vänner! Det är jag oändligt tacksam för. 
Google foto säger mig att min födelsedag var såhär! 

Vad gjorde du på din födelsedag 2016? 

Svar 2015: Väcktes av sång av min sons pappa (tror det var första året han sjöng för mig på morgonen på min födelsedag! Bättre sent än aldrig) och fick ett enormt påskägg med praliner. Sen spatserade jag och älskade sonen i en vacker park i London under dagen och mötte en engelsk mamma med dotter i samma ålder som min son och blev bjuden på afternoon tea och hade lyxen att få med muffins hem gratis och åt sedan en sen middag hemma med sonens pappa. 

Svar 2016: Jag minns inte min födelsedag år 2016! Det har nog aldrig hänt förut att jag glömt det. Jag tror det sammanföll med påskafton i år? Dock minns jag min födelsedagsfest, vilket var en väldigt rolig dag! 


Såhär såg 2016 års prinsesskalas ut! (Årligt tema sen flera år tillbaka.) 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Svar 2015: Mer lugn och trygghet. 

Svar 2016: Mera inre lugn och trygghet. Men också mera yttre intellektuell stimulans. 

Vad fick dig att må bra? 

Svar 2015: Min stöttande familj, mina nära vänner, nya fantastiska vänner (enligt Facebook har jag lärt känna över 70(!!!) nya personer i år. Vilket betyder att det faktiskt måste vara långt många fler. Phiu!), mysiga ögonblick och bus med sonen och en massa kaffe på stan i Stockholm, London och Göteborg.  

Svar 2016: Min familj, mina vänner och så E, förstås. Studierna fick mig också att må väldigt bra. 

Bästa nya människorna du träffade? 

Svar 2015: Mina Stockholms-mammor/väninnor, mina London-mammor/väninnor och Göteborgs-mammor/väninnor. Nämnde jag att jag känner mig rätt utmattad och splittrad? Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt inte särskilt konstigt. 

Svar 2016: Alla mina nya Göteborgs-mammor/väninnor! Har mött många fantastiska människor detta året och det är jag väldigt glad för. 


Malin är en av dom jag har haft stor glädje till att lära känna år 2016! 

Mest stolt över? 

Svar 2015: Mina bedrifter att lära känna så många nya människor, att ha vågat visa mig så sårbar för alla nya (och gamla och nygamla) människor jag mött, att jag lyckades vara så bra barnkörledare, att jag har vågat ta emot hjälp, att jag hanterat alla konflikter som uppstått i mitt liv så bra, att jag lyckats ta hand om mitt första barn i allt kaos som hänt. Att jag aktivt använt min fritid till att läsa på för att lägga en grund till och bli ännu bättre i mitt föräldraskap. Att jag faktiskt fortfarande är helt okej trots allt som hänt (peppar peppar). 

Svar 2016: Att jag lyckas få livspusslet att gå ihop. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 

Svar 2015: Ta det lugnt. Skynda långsamt. 

Svar 2016: Jag gjorde ett roligt test på nätet som egentligen bara gick ut på att se på ett filmklipp, ta en printscreen och se vilket ledord för 2017 som man fick. Orden jag fick var ”positiv energi”! Jag tänker tolka orden som att jag ska följa den positiva energin som möter mig, och låta mig ledas av den. Ofta försöker jag kämpa mig fram motströms (vet inte varför?), vilket inte alls behövs i mitt liv egentligen. Nu ska jag försöka att fortsätta göra sånt som bara gör mig glad! Det är okej att försöka sträva efter lycka.