Kvalitet före kvantitet

Vilken mardröm den här veckans projekt har varit. Att föra statistik är sannerligen en bedräglig uppgift. Och att göra det i kombination med feber och huvudvärk kan jag INTE rekommendera. Jag skriver sällan om mina skolprojekt här på bloggen. Alla terminer jag har läst hittills i det här programmet har jag verkligen ÄLSKAT. Det har handlat om människor, filosofi och psykologi, och det tycker jag är otroligt intressant. Men att klumpa ihop människor och fakta till statistik tycker jag blir mer luddigt än glasklart. För mig blir det tydligt att kvalitativa analyser och latenta budskap passar mig bättre att analysera (som vi gjorde förra terminen), än kvantitativa studier och manifesta budskap. Håller någon med mig? 

Samtidigt så tror jag att det är väldigt viktigt att kvantitativ statistik skapas och presenteras i medier. Väl utförd statistik kan verkligen göra världen enklare att begripa och lyfta viktiga frågor upp till debatt. En person som verkligen gjorde det bra – och som inte bara kunde skapa statistik, utan också tydligt redovisa den – var ju Hans Rosling. Vilken förlust att världen redan har förlorat honom! Han var verkligen en person som lyckades göra statistik trendigt, och tvingade upp statistik på mediernas dagordning. Tack, Hans Rosling, för allt du hann göra för mänskligheten. Nu får vi hoppas att du initierat ett arbete som kommer fortsätta sprida kunskaper och insikter till allmänheten.