Har du drabbats av föräldratrots?

Har du drabbats av föräldratrots?
Photo by Jordan Whitt 

Underbaraclara, Clara Lidström, reflekterar över att det känns som att gå igenom en andra pubertet när en blir förälder. 

Jag måste erkänna att jag känner likadant, men jag har satt en annan rubrik på mina känslor. När E och jag umgås, och alla hans känslor svämmar över och jag förväntas vara en tålamodig, öm, moder, så går det vissa dagar hur enkelt som helst att bemöta och hantera, medan det andra dagar känns ungefär lika svårt som att balansera på en silkestråd över öppen eld. De stunderna jag funnit mig själv stå och skrika på en tvååring är inte de stoltaste ögonblicken i mitt liv. 

När jag försökt reflektera över vad som då  har gått fel så landar jag ofta i att jag är stressad, och förmodligen ätit och sovit för dåligt. Och jag landar nästan alltid i att det inte handlar om min tvåårings trots, utan om att jag plötsligt trotsar som förälder. 

Jag har några exempel på föräldratrots:

1) Sonen vägrar somna klockan 19:00 och ändrar sin sovtid till att somna kl 21:00. Regelbundet. Jag blir förbannad och förstår inte varför sonen gör fel – tills jag inser att problemet är att jag trotsar min sons utveckling. Väljer att istället gilla läget och njuter av två timmars mysig kvällsläsning och däckar helt utmattad med sonen varje kväll, för att sedan vakna helt utvilad 10 timmar senare. Varje dag. Alla är nöjda.

2) Sonen vägrar åka vagnen till förskolan. Jag blir förbannad och tvingar ner en skrikande tvååring i vagnen och kör honom demonstrativt, han skrikandes, i 20 minuter. Inser några dagar senare att jag har börjat trotsa och planerar in 10 minuter extra på morgonen och låter honom hålla mig i handen istället. Alla är nöjda.

3) Sonen säger att han vill dricka mjölk i soffan. Jag blir arg och säger att det går minsann inte för sig. Sonen blir förbannad och gråter ögonen ur sig tills han får sitta med ett glas mjölk i handen. Han spiller inte en droppe och ställer själv glaset på soffbordet när han druckit klart. Alla är nöjda. Jag inser att jag har trotsat min sons utveckling. 

Har du märkt att du någon gång har föräldratrotsat?