Farväl, Bonnier 2

Farväl, Bonnier 2
Photo by Ralph (Ravi) Kayden 

Bonnier gör många intressanta val, nu i vår. Dels så har dom ändrat sina avtal med sina skribenter, men nu ändrar dom alltså även på TV-branschens regler. 

Dagens Media går det att läsa att: 

”400 miljoner per år ska Bonnier Broadcasting spara in och runt 90 personer blir av med jobbet som en del i ett massivt sparpaket. Redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall avvecklas och 6 riksreportrar får sparken, enligt liggande förslag.

[…]

– Vårt mål är att erbjuda våra tittare och användare Sveriges bästa tv-upplevelser, oavsett plattform. För att få ökat handlingsutrymme måste vi bygga en ännu skarpare och effektivare organisation och en bättre kostnadsstruktur. Vi vill fortsätta ligga steget före i vårt transformationsarbete och därför genomför vi de här kraftfulla insatserna nu, när många av indikatorerna i vår verksamhet pekar uppåt, säger Casten Almqvist, i ett pressmeddelande.

[…]

– Det är helt nödvändigt med en mer vässad organisation för att vi ska kunna möta de fortsatta förändringar som ligger framför oss, den stenhårda konkurrensen, och också kunna stå emot när konjunkturen förr eller senare viker. Jag ser fram mot att välkomna nyhets- och aktualitetsverksamheten tillbaka och känner stort förtroende för att vi tillsammans kommer genomföra det här omställningsarbetet på ett sätt som stärker oss, samtidigt som det självklart känns tungt när duktiga medarbetare också måste lämna verksamheten, säger Casten Almqvist.”

Intrycket jag får är ju knappast att TV4 försöker möta nya medievanor och trender, utan helhetsintrycket är snarare att Bonnier ger upp kapplöpningen och börjar roffa åt sig så mycket dom kan – medan det fortfarande går – och avvecklar samtidigt alla verksamheter. 

Vad tror du? Kan Bonnier rädda sina verksamheter, och därtill tusentals jobb?