Andra dagen i Visby

Andra dagen i Visby

Måndagen inleddes med röda mattan och frukostmingel med Resumé, Sveriges Kommunikatörer, Novus Opinion och Nowa Kommunikation. Det pratades om spaningar gällande aktuella ämnen om medier och kommunikation, under de kommande dagarna. Att Sveriges Kommunikatörers VD, Cecilia Schön Jansson, gjort ett liknande schema som mitt egna kändes betryggande inför veckans seminarier. 

Första riktiga seminariet på Almedalsveckan hörde jag hos Västsvenska Arenan. Det pratades mycket om hur Västsverige ska attrahera hög kompetens, men trots att avsändaren var alla universitet i Västsverige så fanns varken någon elev från ett universitet, eller en professor från något universitet, representerade. Då blev jag stolt när Vicerektorn Staffan Edén, från Göteborgs Universitet, ställde sig upp, pekade ut elefanten i rummet och tog ordet! Jag tänker att problemet gällande att företag i Västsverige inte lyckas med att bevara den befintliga kompetensen i området kan bero på just det faktumet att universitetsanställda, och studenter med hög kompetens, inte blir inkluderade i arbetslivet i tillräckligt hög grad under studietiden. 

Därefter spenderade jag en stund med Journalistförbundet, som kom med intressanta nyheter. Organisationen Undervaka presenterade intressant fakta och statistik om huruvida kommuner är hjälpsamma när journalister ber om att få ut offentliga handlingar! Deras research visade att kommunanställda ibland kan välja att inte sända uppgifter digitalt, utan bara ger ut information i pappersformat för att agera som en bromskloss, gentemot den som söker uppgifter. Det tycker jag är oroväckande, samtidigt som att själva researchen från Undervaka möjliggör att samtal och debatt i ämnet skapas, som också kan bidra till förändring gällande digitalt arkiverande rutiner hos kommunanställda. 

Sedan besökte jag Sveriges Kommunikatörers föreläsning om falska nyheter. Seminariet inleddes med Trumps tal där han nämner att ”något har hänt i Sverige”, vilket ledde till hashtaggen #lastnightinsweden, som gick varm på sociala medier då det visade sig att inget annat än Melodifestivalen hade hänt i Sverige den kvällen. Samtalet kom att handla om den faktaresistens som finns och hur kommunikatörens roll påverkas av det, och vilket ansvar kommunikatören har i situationen. 

Anna Erman – Head of Marketing & Corporate Communications, hos Danske Bank Sverige – förklarade att det blir allt viktigare för företag att ha Inhouse-anställda som kan skapa egen medieproduktion, att alla är sändare och mottagare och att företag i sig själva måste se sina företag som egna Mediehus. Hon berättade dessutom att Danske Bank aktivt finns med i samtal och trådar på sociala medier och sprider sann information, precis som privatpersoner gör, för att råda bot från den desinformation och faktaresistens som finns hos privatpersoner, som idag också agerar som avsändare. Exempelvis är Danske Bank aktiva på Economistas Facebook-sida (som har sitt ursprung från Isabella Löwengrips och Pingis Hadenius bok Economista), för att bidra till att sprida information om deras tjänster, vilket jag verkligen också kan känna igen att jag sett flera banker göra. Det räcker inte längre att tillhandahålla information till stora mediehus, utan företag behöver finnas för dialoger på än fler plattformar och – framför allt – att också anpassa språket till målgruppen, där målgruppen befinner sig. 


Framåt kvällen så besökte jag Resumés, Sveriges Kommunikatörers, Novus Opinions och Nowa Kommunikations kvällsmingel, där en bloggläsare kom fram och hälsade, vilket gjorde mig superglad! Så säg hej till Miranda Michélsen Forsgren, som är PR-konsult för Nowa Kommunikaton ?? I vanliga fall är det kanske i främsta hand som jag får höra närståendes egna kommentarer om bloggen, men då passade jag på att fråga Miranda om hennes tankar om bloggen, vilket var superspännande för mig att få ta del av! Så om du ser mig på stan – eller i andra sammanhang – säg gärna hej! Jag vill ju gärna höra dina tankar och ta del av vad jag kan förbättra i mitt skrivande ?Senare väntade förstås ännu mer mingel! Bland annat hos Bohmans, som delade med sig av en otroligt intressant rapport om kommunikation, som ni kan skymta något av, här nedan. Min förmåga att mingla är något som jag, ärligt talat, fått mycket komplimanger för under dagarna. Min gissning över vad framgångsfaktorn är tror jag kan vara att jag är obotligt nyfiken på andra människor och har lätt för att ta till mig andra personers perspektiv. Jag försöker också vara sann och uppriktig i min person när jag pratar med andra, vilket förhoppningsvis bidrar till att jag uppfattas som genuin i min framtoning. Dessutom är jag ju en inbiten nörd i allt vad jag tar mig för, så när jag får dela mina tankar och funderingar, och möter andra som vill diskutera samma ämnen, så jublar min själ och mitt hjärta – vilket säkert märks för den som jag talar med! 


Senare på kvällen besökte jag Kallis, i hamnen! Och gissa vem jag mötte där, om inte Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius! I mitt stilla (läs: totalkaosiga) sinne så övervägde jag länge huruvida jag skulle hälsa och ge mig till känna eller inte. Jag ville så gärna säga några uppmuntrande ord till Isabella, men med tanke på vad Isabella skrivit den senaste tiden – om separationen, och så vidare – så tänkte jag att hon inte skulle behöva bli avbruten i glädjeyran i vimlet, av en främling som hon inte har en relation nära till, till skillnad från vännerna hon redan hade omkring sig. Isabella ska inte behöva prata om obekväma ämnen, i samtal som hon själv inte har initierat. Jag är säker på att hennes nära vänner är ett utmärkt stöd utan att jag kräver inblandning i hennes känslovärld. Ett beslut jag fortfarande är väldigt nöjd över att jag tog! Men stärkt av glädjen som jag kände när Miranda kom fram till mig strax innan så tog jag ändå mod till mig och bytte några snabba ord med Pingis, medan mitt hjärtat dunkade hårt i bröstet. Men nervositeten var förstås obefogad, eftersom Pingis var fantastiskt trevlig och sympatisk, och jag hoppas att våra vägar får tillfälle att korsas igen, om en inte alltför avlägsen framtid! 

Med andra ord så fick jag en underbar andra dag och kväll! Men än så finns det förstås mer att berätta, och nya uppdateringar kommer snart ?✨