#amningsrevolution

Att bli förälder är förstås det mest livsomvälvande som jag har upplevt. Det finns så många avgörande val man kan göra som i grunden kommer påverka a) hur du är som förälder och därmed b) vilken typ av uppväxt ditt barn kommer få. Och om jag innan jag fått barn inbillat mig att jag var perfekt (”om”, hahaha…) så blev det tydligt för mig när mitt barn kom att jag faktiskt kände ett stort behov av vägledning. Den ena lärdomen ledde till den andra och plötsligt så kan jag bara konstatera att jag gjort många val som i många andras ögon kan ses som radikala. För mig känns mina val dock självklara och jag är glad att jag är en person som inte nöjer mig med att ”göra som alla andra”, utan tar reda på vilka möjliga alternativ jag har, vad jag anser är det rätta valet för mig och min son och sen faktiskt vågar stå fast vid mitt beslut och genomför dom val som känns bäst för oss. 

Ett av dom många val jag har gjort i mitt föräldraskap har varit att amma och – senare – att s.k. långtidsamma. Enligt WHO (World Health Organisation) rekommenderas att barn ska ammas till att dom är minst 2 år. 2 år! Och normen i Sverige att amma (om man valt att/har kunnat amma) är… 6 månader. En otroligt stor skillnad. Vi ammar fortfarande på morgnar och kvällar och det är en mysig stund för oss båda. Sonen är sällan sjuk och han är tacksamt nog väldigt snabbsövd – båda delarna tack vare amningen. 

Huruvida offentlig amning är okej eller inte har debatterats flitigt sen jag blev förälder och det gläder mig att det normaliseras mer och mer. I maj 2015 publicerades denna covern på Elle Austalia: 

I exempelvis Argentina pågår nu också en nationsomvälvande kampanj av ammande nyhetsankare som ammar i realtid på TV för att visa sin stöttning för ammande av barn. Och sådana kampanjer kan verkligen få globala genomslag! Så sent som nu i september 2016 publicerades denna bilden på Vogue i Brasilien: 

Den ”radikala idén” att kvinnans kropp inte bara finns till för sexuella handlingar är en så provocerande tanke i vårt samhälle idag att folk kan bli direkt förbannade om de ser en ammande kvinna. Kvinnors bröst får bara finnas till allmän beskådan på reklampelare för parfym och underkläder eller på porrfilm eller i sängkammaren. Det som brösten skapades till är tabu. Men har det alltid varit så?  


Nej, faktum är att även i kyrkor finns bara bröst till allmän beskådan på målningar av Jesus och Maria. Idén om att bröst inte får visas upp är ett alldeles nytt påfund. Så vad är det för fel på den moderna människan? Tycks det att barn inte ska få mat, eller vad är det frågan om egentligen? 

Mitt goda råd till dig som har problem med att se en person amma: titta åt ett annat håll! ”Vänd andra kinden till”, som Jesus sa. Eller lägg en servett över ditt huvud. 

De två scenarior ett offentligt amningsförbud skulle leda till i dagens samhälle är att a) mammor kan inte befinna sig i offentliga rum och b) mammor väljer bort amningen för att dom vill känna sig fria att röra sig fritt i offentliga rum. Vad skulle fri offentlig amning leda till då? Jo, att mammor och barn har lika mycket rätt som alla andra att vara på biblioteket, åka buss, äta på café, och så vidare. Är inte det det bästa alternativet för alla?